Zomaar een werkdag in het leven van onze service engineer buitendienst
donderdag 18 januari 2018

Zomaar een werkdag in het leven van onze service engineer buitendienst

Al een aantal jaar reis ik voor Hitma heel Nederland door om gasdetectie centrales te onderhouden. Meestal ben ik alleen op pad, en soms gaat er een collega mee. Mijn service collega Ajid schreef in een eerder blog al wat we doen in ons eigen servicecentrum in Almere. Altijd leuk om een kijkje in de keuken te krijgen. Daarom neem ik jullie in mijn blog graag een dagje mee naar buiten toe.

Ammoniak systeem in een vrieshuis
We hebben een drukke dag voor de boeg en vertrekken rond 7:15 uit Almere. Mijn collega Harold (verkoop buitendienst, o.a. verantwoordelijk voor de verkoop van gasdetectiesystemen) gaat vandaag mee en er staan twee locaties op de planning. Rond 9:45 komen we aan op de eerste locatie waar we onderhoud aan een ammoniak detectie systeem in een vrieshuis gaan verrichten.

Kennismaking en rondleiding
We melden ons aan en schrijven ons in voor toegang op het complex om vervolgens kennis te maken met onze contactpersoon. Aangezien het de eerste keer is dat ik deze installatie ter plaatse keur en controleer krijg ik een introductierondje waarbij mijn contactpersoon aangeeft waar de ammoniak detectoren zich bevinden. Erg fijn, want soms moet ik ze zelf zoeken.

Onderhoudswerkzaamheden
Tijd om aan de slag te gaan. De detectoren bevinden zich in een diepvriescel van -20 graden Celsius. Omdat het om ammoniak gaat, hangen de detectoren ook nog eens hoog. Pittige werkomstandigheden dus. De klant gaf aan dat er een storing was in één van de detectiekoppen. Het blijkt een los contact te zijn. Vervolgens controleer ik de gewenste alarmgrenzen en voer ik een kleine justering uit. Hierdoor geven we meer zekerheid dat deze detectie op de juiste wijze blijft functioneren.

Rapporteren
Ter plaatse rapporteer ik mijn werkzaamheden zodat ik er later een rapportage van kan maken. Ik breng de beheerder van de installatie op de hoogte van mijn werkzaamheden en geef hem advies over het vervolg traject. Rond 12:00 uur schrijven Harold en ik ons uit en gaan we op weg naar de volgende locatie.

Ronald McDonald huis
Om 13:00 uur komen we bij het Ronald McDonald huis in Maastricht. Hier is een gasdetectiecentrale aan vervanging toe. Wederom melden wij ons aan en schrijven wij ons in. Deze keer worden we opgevangen door een vrijwilligster en vervolgens kan we beginnen aan mijn werkzaamheden. Ik vervang de defecte centrale en sluit de nieuwe detectie centrale aan. Daarbij zorg ik ook dat de centrale ingeregeld en getest wordt. Ook hiervan maak ik ter plaatste een rapportage om deze later grondig uit te werken.

Rond 16:00 uur stappen we in de auto om terug naar huis te gaan. Helaas rijden we in de spits en zijn we door de file pas rond 18:45 terug in Almere. Het was een drukke, maar leuke dag. En het allerleukste is, mijn werkdag kan er morgen weer totaal anders uitzien!

Jasper van Veluw