maandag 10 augustus 2015

Voorkom stress in klaslokalen!

Uitslapen, de zon opzoeken en ‘chillen’ met vrienden. De zomervakantie is voor de meeste scholieren het hoogtepunt van het jaar. Maar scholieren in het noorden van het land moeten er vanaf deze week weer aan geloven: vroeg de wekker zetten, lange schooldagen en leren voor proefwerken, tentamens en examens. Een goed moment om even stil te staan bij het binnenklimaat in scholen en dan met name in de klaslokalen.

Slecht binnenklimaat in scholen
Anderhalf jaar geleden heb ik al eens een blog gewijd aan dit onderwerp. Aanleiding hiervoor was een onderzoek van het Centrum voor Gezonde scholen. Hieruit bleek dat het binnenklimaat in scholen ruim onvoldoende is. In 70% van de scholen bleek het zomers te warm, en in 40% ‘s winter te koud. Daarnaast werd er geklaagd over de ventilatie, het vochtgehalte en onaangename geurtjes. Ter vergelijking: de luchtkwaliteit in een gemiddeld schoolgebouw is vele malen slechter dan in een gevangenis.

Negatieve effecten op scholieren
Maar is dit dan echt zo erg? Ja! Want een slecht binnenklimaat in klaslokalen heeft negatieve effecten op scholieren en leerkrachten. Leerprestaties kunnen hieronder lijden en het kan ook zorgen voor fysieke klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, sufheid, slijmvliesirritaties, infectieziektes en een verhoogde kans op astma-aanvallen.

Betere leerprestaties
Een aangename temperatuur en voldoende frisse lucht maakt klaslokalen al een stuk gezonder. Dit voorkomt bijvoorbeeld concentratieverlies, stress en andere gezondheidsproblemen bij zowel leerlingen als leerkrachten. Uiteindelijk leiden goede ventilatie en zonwering tot betere leerprestaties.

Monitoren van huidige klimaatomstandigheden
Maar hoe zorgt u nou voor een goed binnenklimaat in klaslokalen? Dat begint met het monitoren van de klimaatomstandigheden. Dit kunt u bijvoorbeeld doen met de KTH-CO2 datalogger van Kimo. Deze datalogger meet naast de koolstofdioxidewaarde ook de ruimtetemperatuur en relatieve vochtigheid. U ziet in één oogopslag of deze grootheden in orde zijn. Met deze gegevens kunt u verder het klimaat inregelen.

Indien u liever een handmeter gebruikt voor het meten van de condities is de Kimo AQ110 een goed alternatief. Wilt u alle condities meten dan is de multifunctionele Kimo AMI310 de beste oplossing. In deze video leg ik de ins en outs van de Kimo AMI310 uit.

Wilt u meer weten over onze meetoplossingen of een demo van onze verschillende klimaatmeters? Neem dan gerust contact met mij op (teun@mw-instruments.nl).