maandag 2 november 2015

Maand van de gasveiligheid

De maand november staat bij Hitma geheel in het teken van gasveiligheid. Gas kunt u overal tegen komen, en dit zal in de regel niet tot onveilige situaties hoeven te leiden, maar wanneer de hoeveelheid gas groot genoeg is of als het zich ophoopt kan het erg gevaarlijk zijn. Daarnaast is gas brandbaar en explosief.

Wanneer u gas ruikt
Aardgas kunt u ruiken, maar wat moet u precies doen wanneer er zich een gaslucht door uw huis verspreidt? Denk in eerste instantie aan uw eigen veiligheid en de veiligheid van andere mensen en dieren. Sluit allereerst alle gaskranen en open alle ramen zodat het gas naar buiten kan. Zorg ervoor dat u geen vuur of vonken veroorzaakt. Houd daarbij ook rekening met vonken die bijvoorbeeld worden veroorzaakt door lichtschakelaars, mobiele telefoons en de elektrische deurbel. Schakel dus geen elektrische apparaten in. Bel vervolgens het landelijk storingsnummer 0800 – 9009.

Indien u gaslucht ruikt bij bijvoorbeeld uw gasfornuis, gaskachel, cv-ketel of geiser, neem dan contact op met een erkende installateur of onderhoudsbedrijf.

Wanneer u geen gas ruikt
Nu het weer kouder wordt gaan de kachels weer aan en de ramen dicht. Maar bij onvoldoende ventilatie moet u goed oppassen voor koolmonoxidevergiftiging. Koolmonoxide  is geurloos, en dat maakt deze gas enorm gevaarlijk. Let daarom goed op wanneer u hoofdpijn krijgt, slaperig wordt en moeite heeft met uw zicht en concentratie. Bij grote hoeveelheden koolmonoxide kunt u last krijgen van misselijkheid en overgeven. U kunt zelfs bewusteloos raken of eraan overlijden.

Heeft u een vermoeden dat er een te hoge concentratie aan koolmonoxide in uw huis is? Zet dan alle ramen open, sluit de hoofdgaskraan en verlaat daarna direct de woning. Neem daarna contact op met de brandweer en indien nodig een arts.

Voorkom hoge concentraties koolmonoxide
Voorkomen is altijd beter dan genezen, ik raad u dan ook aan aandacht te besteden aan de volgende zaken:

  • Laat uw geiser, CV-installatie of gaskachel ieder jaar controleren door een erkende installateur. Zij beschikken over de juiste meetapparatuur om te meten of alles nog goed werkt. Uiteraard adviseert Hitma graag bij de aanschaf van dergelijke apparaten.
  • Zorg altijd voor voldoende ventilatie en luchttoevoer.
  • Sluit ventilatieroosters in de woning nooit af.
  • Zorg voor schone afvoerkanalen.
  • Schaf een koolmonoxidemelder aan, en plaats deze op de juiste hoogte (ongeveer op 1,5 meter), zodat u altijd weet wanneer er een te hoge concentratie koolmonoxide gemeten wordt.

Controleer daarnaast altijd of uw waakvlam blauw is. Een oranje waakvlam kan duiden op vervuiling of onvolledige verbranding. Daarnaast zijn beslagen ruiten in de ruimte van het gasapparaat een teken van onvoldoende zuurstof. Zorg in deze ruimten voor de voorgeschreven ventilatie.

Meer weten?
De gehele maand november ontvangt u korting op geselecteerde meetinstrumenten die u kunt gebruiken om gas te meten. Lees hier meer over deze aanbieding. Wilt u meer weten over gas en het meten ervan? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.