donderdag 24 september 2015

Lekkage hoort niet “gewoon” bij koeltechniek

Advisering, levering en service en onderhoud  van gasdetectiesystemen in koelruimtes, is al jaren één van onze specialiteiten. Samen met gasdetectieleverancier Murco proberen wij onze klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn. Dat Murco, net als wij, streeft naar het allerbeste resultaat blijkt wel uit een artikel dat onlangs gepubliceerd werd in FREEGO, het praktijkmagazine in koude & luchtbehandeling.

Optimaal functioneren
De insteek van het artikel is lekkage. Gasdetectiesystemen worden steeds beter en de regels steeds strenger. Helaas is lekkage al jarenlang een probleem voor de koeltechnische monteur. Volgens het artikel is bij het uitvoeren van de lektesten niet vastgelegd waar en welk detectiesysteem gekozen moet worden. Zo is de locatie en het aantal sensoren, cruciaal voor een goedwerkend systeem. Net zo belangrijk, maar vaak vergeten , is het onderhoud van het gasdetectiesysteem. Hitma heeft een eigen Kalibratieservice voor het onderhouden en kalibreren van deze systemen.

EN378
De Europese norm EN378 geeft belangrijke richtlijnen voor het ontwerpen en bouwen van koeltechnische installaties. Binnen deze norm wordt onderscheid gemaakt tussen drie soorten binnenruimten; openbare ruimten, ruimten waar een deel van het publiek vrij toegang heeft en afgesloten ruimten.

Regelgeving
Voor alle HVAC-installaties is er een internationale en nationale regelgeving om het gebruik van koudemiddelen te reguleren. Deze regels zijn gericht op het minimaliseren van risico’s op het gebied van gezondheid & veiligheid, milieubescherming en het voorkomen van brand of een explosie. Het toezicht op deze regels zal ook in Nederland steeds strenger worden.

Toekomst
Naast de bestaande gasdetectie oplossingen Murco MGD en MGS, komt Murco dit najaar met een nieuwe ontwikkeling, de Murco MGS-550. Qua afmetingen hetzelfde gebleven, maar de MGS-550 heeft een intern display gekregen, kan eventueel van 2 sensoren voorzien worden en  werkt ook op Modbus RTU. Met hoogwaardige digitale sensoren en een volledige digitale interne signaalverwerking, heeft Murco het gasdetectiesysteem naar een hoger niveau gebracht. Wilt u meer informatie of een demonstratie op locatie, neem dan contact met ons op via 036-5350651.