Installateur aansprakelijk voor koolmonoxidevergiftiging
woensdag 1 februari 2017

Installateur aansprakelijk voor koolmonoxidevergiftiging

Ik kan het niet vaak genoeg herhalen: het belang van goed onderhoud. Het redt levens. Op meerdere manieren. Want geen of slecht onderhoud aan een cv-ketel of geiser kan dodelijke gevolgen hebben. Maar sluit de gevolgen voor de desbetreffende installateur niet uit. Niemand wil op zijn of haar geweten hebben dat er iemand is overleden aan de gevolgen van zijn of haar werkzaamheden.

Taakstraf door onjuiste montage
Nog niet zo lang geleden las ik een artikel dat precies weergeeft wat ik duidelijk probeer te maken. Een installateur werd veroordeeld tot een taakstraf van 140 uur omdat hij ruim twee jaar geleden een geiser verkeerd installeerde. De man was al jaren onderhoudsmonteur en bekend met diverse soorten ketels en geisers. Door onjuiste montage van de rookgasafvoerleiding en harde wind op de afvoerpijp stroomde verbrandingsgassen terug naar de geiser, waardoor er een dodelijke concentratie koolmonoxide vrijkwam in de woning. Hierdoor raakten twee personen gewond, waarvan er één de gevolgen overleed.

Psychische en lichamelijke klachten
Erg triest voor de slachtoffers en hun familie, was mijn eerste reactie. Maar in het artikel werd ook aandacht besteed aan de desbetreffende installateur. Hij had deze situatie natuurlijk niet gewild. Het valt de man zwaar dat door zijn werkzaamheden een persoon is overleden en kampt daardoor met zowel psychische als lichamelijke problemen.

Zorg voor de juiste kennis en apparatuur
Kortom, zulke situaties kennen alleen maar verliezers. En daarom blijf ik het herhalen: zorg ervoor dat je als consument regelmatig je ketel of geiser laat controleren. En zorg ervoor dat je als installateur een ketel of geiser volgens de installatievoorschriften installeert of controleert. Wij dragen daar als MW Instruments graag een steentje aan bij door alle installateurs daarbij te voorzien van de juiste apparatuur.

Extra aandacht aan gasveiligheid
In de maanden van januari t/m april besteden wij dan ook extra aandacht aan gasveiligheid en monteursveiligheid (persoonlijke bescherming). Wij bieden op diverse instrumenten en kalibraties een mooie korting aan. Neem gerust contact op, ik help u graag.

Harold Mulder (harold@mw-instruments.nl)