donderdag 27 oktober 2016

Goed en veilig cv-installaties onderhouden

Eerder deze maand las ik dat een installateur voor de rechter moet verschijnen vanwege koolmonoxidevergiftiging in een woning in Deventer. Eén van de bewoners overleed aan de gevolgen hiervan. De installateur en appartement verhuurder worden dood door schuld ten laste gelegd. De geiser zou zonder het lezen van de installatievoorschriften zijn geïnstalleerd en de rookgasafvoer zou al jaren niet zijn gecontroleerd.

Zwaardere erkenningsregeling
Heftig verhaal, was mijn eerste reactie. Maar wel een verhaal dat het belang van goed cv-onderhoud wederom benadrukt. Ik ben dan ook blij met de zwaardere erkenningsregeling die Uneto-VNI de afgelopen maanden heeft uitgewerkt. Hopelijk kunnen de eerste installateurs zich vanaf begin 2017 kwalificeren op basis van deze nieuwe regeling.

Tien controlepunten
Daarnaast wil Uneto-VNI met behulp van een tienpuntenlijst bijdragen aan de kwaliteitsverbetering van cv-onderhoud. In de film ‘Tien controlepunten voor een veilig gasverbrandingssysteem’ laat de brancheorganisatie duidelijk zien hoe een monteur de rookgasafvoer en lekdichtheid controleert en hoe rookgassen gemeten moeten worden. 

Sticker ‘gecontroleerd 2017’
Indien de installatie is gekeurd op de 10 controlepunten, dan kunnen leden van Uneto-VNI de sticker ‘gecontroleerd 2017’ bestellen. Deze sticker bevestigt de controle volgens de punten van Uneto-VNI. De brancheorganisatie wil graag dat de controlepunten binnenkort onderdeel uitmaken van de  verzwaarde erkenningsregeling voor cv-monteurs. Het kabinet wordt daarnaast opgeroepen om deze regeling wettelijk verplicht te stellen. Een oproep waar ik volledig achter sta. Want we moeten er alles, maar dan ook echt alles aan doen om onnodige tragische ongevallen met koolmonoxide te voorkomen!