maandag 25 januari 2016

Een kijkje in de kalibratiekeuken

“Kunnen wij onze meetinstrumenten ook bij jullie laten kalibreren?”. Een veel gestelde vraag met een heel simpel antwoord: jazeker! Want naast het feit dat wij leverancier zijn van meetapparatuur, zijn wij ook een onafhankelijk servicebedrijf met een eigen kalibratiecentrum. En daar zijn wij erg blij mee. Want naast dat het leuk is voor ons, is het enorm handig voor onze klanten om aankoop en kalibratie bij één partij onder te brengen. Maar zo’n kalibratie, hoe werkt dat precies bij ons? Dat zal ik u in deze blog uitleggen.

Registratie van de meter
Wanneer een meter voor kalibratie of onderhoud bij ons binnenkomt, wordt deze eerst geregistreerd in ons systeem. Zo weten wij precies van wie de meter is. Vervolgens gaat de meter direct naar de kalibratiestelling. Om al onze klanten zo snel mogelijk van dienst te zijn hanteren wij een first in – first out systeem.

Ingangscontrole test
Allereerst wordt altijd een ingangscontrole-test uitgevoerd. Dit gebeurt over het algemeen op de helft van het meetbereik. Met deze test kunnen wij goed inschatten of de meter binnen de juiste specificaties valt of niet.

Correcte ingangscontrole test
Als de meter door de ingangscontrole heen komt, sturen wij, indien gewenst, een prijsopgave naar onze klant. Na akkoord wordt de meter gekalibreerd op volledig bereik, zodat we in zowel laag, midden als hoog bereik kunnen zien of de uitlezing klopt.

Incorrecte ingangscontrole test
Als de meter niet door de ingangscontrole komt, gaan wij eerst proberen het probleem op te lossen. Dit kan namelijk veroorzaakt worden door een te grote afwijking, een sensor defect, schade op de meter of voeler, etc. Wanneer dit het geval is, worden er onderdelen gejusteerd of vervangen voordat wij verder kunnen met de kalibratie. Op het kalibratiecertificaat worden alle afwijkingen zorgvuldig genoteerd. Zodra de ingangscontrole wel gelukt is, wordt een prijsopgave gemaakt. Na akkoord wordt de meter gekalibreerd.

Puntjes op de i
Na een succesvolle kalibratie voldoet de meter aan alle eisen en krijgt het instrument een certificaat en sticker. Indien de meter vervuild is, maken wij deze ook gelijk even schoon voordat wij de meter weer retour naar onze klant sturen.

En daarmee is de cirkel weer rond. Heeft u vragen over dit proces? Neem gerust contact met ons op via info@mw-instruments.nl of bel ons op het telefoonnummer 036 535 06 51.