maandag 28 april 2014

Bent u veilig in uw eigen omgeving

Te veel mensen worden er jaarlijks slachtoffer van: koolmonoxide. Soms zelfs met een fatale afloop. Zo ook vorige week. Zes mensen uit Hoorn werden in het ziekenhuis opgenomen met koolmonoxidevergiftiging. Bij het betreden van het woonhuis ging de persoonlijke gasdetectie van de brandweer direct af. Er werd een hoge concentratie koolmonoxide gemeten (bron NHD).

Koolmonoxide
Koolmonoxide (CO), ook wel kolendamp genoemd, is een verbinding van koolstof en zuurstof. Het kleurloze gas ontstaat door onvolledige verbranding van koolstof, fossiele brandstoffen of andere brandbare koolstofverbindingen. Koolstofmonoxide is naast kleurloos, ook reukloos en zeer giftig. Het bindt zich driehonderd keer sneller met het bloed dan zuurstof. Slachtoffers van koolmonoxidevergiftiging worden helaas ook vaak in hun slaap verrast. De oorzaak is meestal een slecht onderhouden (open) gastoestel in combinatie met te weinig ventilatie.

Koolmonoxidevergiftiging herkennen
Wanneer u zich bevindt in een ruimte met een hoge concentratie koolmonoxide kunt u dat merken aan uw lichamelijke reactie. Een zwak en moe gevoel, een direct opkomende hoofdpijn, moeite met bewegen en  braken, zijn directe redenen om de ruimte zo snel mogelijk te verlaten. Als u zich eenmaal in de frisse lucht weer een stuk beter voelt, is de kans groot dat er koolmonoxide in de ruimte aanwezig was.

Koolmonoxidevergiftiging voorkomen
Om vergiftiging te voorkomen kunt u zich als installateur bijvoorbeeld beveiligen met de Kane 77 persoonlijke gasdetectie of de Kimo CO100S handmeter. Echter het aanpakken van de bron is nog veel belangrijker. U als installateur kan het verschil maken door iedere (wand)ketel of geiser af te stellen met een rookgasmeter. U stelt deze af op zuurstof of CO2-waarden, maar controleert zowel de rookgassen als buiten de ketel op koolmonoxidelekkages. Voor de juiste selectie van een rookgasmeter helpen wij u graag.

Zorg daarnaast ook altijd voor:
- voldoende ventilatie van frisse lucht.
- een goed werkend (dicht) afvoersysteem van de verbrandingsgassen die direct naar de buitenlucht leiden.
- jaarlijkse controle van geisers, cv-ketels of gaskachels met behulp van een rookgasmeter.

Wat te doen bij koolmonoxidevergiftiging
Vermoed of herkent u een hoge concentratie koolmonoxide? Zet dan direct alle ramen en deuren wijd open. Schakel indien mogelijk de bron uit en sluit de gastoevoer af. Zorg tot slot dat iedereen naar buiten gaat en bel 112 voor hulp.

Koolmonoxide wordt ook wel een sluipende moordenaar genoemd. Dit omdat het geurloos, kleurloos en niet tastbaar is. Zorg daarom voor goede voorzorgsmaatregelen. Want een veilige woon- en werkomgeving, dat wil iedereen.