Ben jij klaar voor de nieuwe gasketelwet? De belangrijkste vragen van installateurs beantwoord!
dinsdag 17 januari 2023

Ben jij klaar voor de nieuwe gasketelwet? De belangrijkste vragen van installateurs beantwoord!

Regelgeving EN 50379 deel 2, ook wel bekend als de gasketelwet, gaat per april 2023 in. Deze wetgeving bepaalt de veiligheidsnormen voor gasgestookte ketels en boilercomplexen. In deze blog worden de belangrijkste vragen van installateurs beantwoord over de nieuwe CO-ketelwet.

Welke rookgasanalysemeter heb ik nodig om te voldoen aan de nieuwe CO wetgevingt?

Je hebt een rookgasanalysemeter nodig die voldoet aan EN 50379 deel 2, dus een meter met een H2 gecompenseerde CO-sensor. 

Wat heeft Hitma in het assortiment, dat voldoet aan deze nieuwe regelgeving?

We hebben een aantal rookgasanalysemeters die voldoen aan de EN 50379 deel 2, namelijk de Kane 458s, de Sauermann SiCa-130, de Dräger FG4500 en de Dräger FG7500.

Wat kost zo’n rookgasanalysemeter?

De prijs verschilt per meter en is ook afhankelijk van de overige functies die de meter heeft. Deze prijs varieert tussen de 900 en 2.000 euro.

Wat kost een rookgasanalysemeter op jaarbasis?

Naast de aanschaf zitten de kosten met name in de kalibratie en in de meetcelvervanging. Om niet voor verrassingen te staan, kennen we bij Hitma Handmeters een MWI overeenkomst (meet waarborg inspectie), dit is een all-in onderhoudssysteem voor rookgasanalysemeters van de merken Dräger, Kane en Sauermann (afhankelijk van het type Kimo-Sauermann meter). Met deze overeenkomst betaal je een vaste prijs voor kalibratie en onderhoud, waarbij het vervangen van de meetcellen ook direct is inbegrepen. Een service contract zoals de onze, is, ook bij onze concurrenten, altijd goedkoper dan service op regie basis. Servicecontracten zijn er vanaf € 180,- per jaar, afhankelijk van het type meter, voor een periode van 5 jaar.

Wat kan een rookgasanalysemeter nog meer?

Dit is afhankelijk van het type, maar vaak hebben ze een mogelijkheid om druk of drukverschilmeting te meten, hieronder wat voorbeelden:

Kane 458SDrukverschilmeting

Sauermann Sica-130Drukverschilmeting

Dräger FG4500Drukmeting

Dräger FG7500Drukverschilmeting (tegelijk met rookgasmeting)

Hoe kan ik de metingen beheren en/of vastleggen?

Nagenoeg alle meters hebben een Bluetooth verbinding en een merk gebonden app voor IOS of Android, waarmee je metingen kan opslaan op je smartphone. Wij hebben alle apps getest en vinden zelf de Dräger Mcon app het meest gebruiksvriendelijk, omdat deze de meting overneemt en omzet naar een pdf, waarbij je door het ingeven van het adres of de werkbon-gegevens deze pdf direct kan verzenden met WhatsApp of per e-mail.

Staat jouw vraag er niet tussen?

Heb jij een andere vraag over deze nieuwe wetgeving of over rookgasanalysemeters in het algemeen? Via chat, email of telefoon zijn we bereikbaar en zitten we voor je klaar om je verder te helpen.