zaterdag 10 januari 2015

Alle ins en outs van de nieuwe Kimo handmeterlijn

Kimo introduceert deze maand de nieuwe handmeterlijn klasse 210 en 310. Om u goed te kunnen informeren, moesten wij zelf ook flink aan de studie.

Er zijn namelijk 5 volledig nieuwe handmeters uitgekomen:

  • Kimo MP210: drukverschil, luchtsnelheid, rotatiesnelheid, temperatuur en gaslekzoeker.
  • Kimo HQ210: temperatuur, relatieve vochtigheid, CO2, lichtsterkte, luchtsnelheid en luchtdruk.
  • Kimo VT210: temperatuur, relatieve vochtigheid, luchtsnelheid en rotatiesnelheid.
  • Kimo TM210: temperatuur en U-waardemeting.

En de alleskunner:

  • Kimo AMI310: meet alle parameters:

Lithiumaccu ook los te laden

De beste leermethode blijft gewoon door het instrument zelf te gebruiken. Voelers aansluiten, meten en de menustructuur doorlopen. Met alleen het lezen van een datasheet, leert u namelijk niet alle functionaliteiten. Zo kwam ik erachter dat de nieuwe uitwisselbare lithium accu niet in het instrument geladen hoeft te worden. In de accu zit namelijk een USB-poort (waar u ook de data mee leest) en hier plugt u de netvoeding in. Dit geeft gelijk het voordeel dat u altijd de accu kunt laden als u zelf aan het meten bent. Hierdoor heeft u altijd een volle accu.

Handige knop op de voelers

Waar zeker over nagedacht is, is de nieuwe knop op de kabel en draadloze voelers. Als u op deze knop druk, zet u de meting even op ‘hold’. Zodat u daarna de meting kunt printen of opschrijven in uw meetrapport. Stelt u bij de meting in dat u meerdere punten of een gemiddelde wilt berekenen, dan dient de knop om de meting tijdelijk op te slaan. Drukt u daarna op details dan ziet u een overzicht (min. max. gemiddelde) van uw uitgevoerde metingen. Daarna kunt u kiezen om ze op te slaan en te printen. Een functie die in de praktijk natuurlijk erg handig is.

Telescopische luchtsnelheid voelers

De hittedraad, vleugelrad (14, 70 EN 100mm) en omnidirectionele voelers zijn nu ook als telescopisch variant leverbaar. Hierdoor is onhandig op een ladder staan soms overbodig geworden.

Geen wirwar van kabels

Met de SMART-2014-voelers heeft u geen dradenchaos meer in uw meetkoffer. Alle voelers worden aangesloten met 1 universele kabel. Dit betekent dat u maar 2 krulsnoeren in uw koffer heeft zitten in plaats van een wirwar aan kabels.

Extra geheugen

De klasse 210 en 310 hebben een eigen interne geheugen voor 1.000 datasets en 20.000 meetpunten. De AMI310 heeft standaard een extra SD-geheugen van 4 Gb. Dit geeft u de gelegenheid om moeiteloos hele gebouwen in te regelen.

Dataloggerfunctionaliteiten

De HQ210 of AMI310 is ideaal om te gebruiken als datalogger voor het (langdurig) meten van de luchtkwaliteit in kantoren of scholen. Afhankelijk van welke voelers u gebruikt kunt u 6 metingen gelijktijdig loggen. Denk daarbij aan temperatuur, relatieve vochtigheid, CO2, luchtsnelheid (tocht), lichtsterkte en berekende waarde zoals nattebol temperatuur of enthalpie.

Wel is het gebruik van de netvoeding aan te raden. Trekt iemand per ongeluk de netvoeding eruit, dan blijft het instrument eerst nog door loggen op de accu voordat het instrument uit gaat. De data wordt wel netjes opgeslagen voordat het instrument uitgaat, hierdoor zult u nooit uw hele meting kwijt zijn.

Gratis updates

De instrumenten zijn via de optionele software zelf te updaten. Zo is inmiddels de door ons vertaalde Nederlandse firmware beschikbaar. Later zal ook het softwarepakket Datalogger in het Nederlands beschikbaar zijn.

Wij staan voor u klaar

U merkt het al, ik raak er niet over uitgepraat. Ik ben vast nog niet alle vernieuwingen tegengekomen, maar ik geef met alle plezier een demonstratie bij u op locatie. Tegen die tijd kan ik u er zeker alles over vertellen. Tevens zijn wij druk bezig met het opzetten van speciale Kimo-workshops. Denk daarbij aan advies over wanneer en waarom u welke voeler dient te gebruiken en hoe de AMI als datalogger gebruikt wordt. Mail mij gerust voor een afspraak of meer informatie via teun@mw-instruments.nl en houd onze website in de gaten.